SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ilość białka

  • Trening siłowy powinien być wzmożoną aktywnością psychofizyczną, która pozwoli nam na przeprowadzenie efektywnego wysiłku. Ma on skutkować poprawą parametrów wysiłkowych organizmu oraz wizualnych sylwetki. Powinniśmy się przygotować do tego typu wysiłku, aby wyciągnąć z samego treningu jak najwięcej. Czego należy unikać przed treningiem, aby był [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27070 Data: 2018-01-18 11:03:34
  • [...] Myszy spożywające dużo BCAA były znacznie cięższe i bardziej tłuste, co obrazuje kolejna grafika: Jednak, gdy grupa myszy, obok wielkich dawek BCAA, otrzymywała ograniczoną ilość pokarmu, rzekomy negatywny wpływ aminokwasów na długość życia przestał istnieć. Ponieważ myszy w grupie 200% BCAA obżerały się, ich wrażliwość na insulinę i stężenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4424 Data: 2019-06-18 07:20:57
  • Czy warto pić surowej jaja? Czy picie surowych jajek szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25138 Data: 2019-11-07 09:47:00
  • Gainer nie działa - co robić?

    Artykuł
    Suplementy

    Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6016 Data: 2017-07-20 09:42:24
  • [...] Osoby biorące udział w badaniach miały 20 lat lub więcej, trenowały z ciężarami, jak i wykorzystywały suplementację odżywką białkową. Zbadano wpływ tego typu działań na ilość tkanki tłuszczowej w ciele badanych osób, jak i ilość masy beztłuszczowej. Wyniki Analizowane wyniki badań nie miały wpływu na to, jak kształtuje się masa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11240 Data: 2018-08-19 14:01:55
  • Zapotrzebowanie kaloryczne na masie - teoria kontra praktyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powodem napisania tego tekstu było pytanie, zadane pod jednym z moich artykułów.  W tekście tym rozważałem, czy do budowy masy mięśniowej potrzebny jest duży naddatek kaloryczny tak zwany "dirty bulking", czy może (dla większości) lepszym rozwiązaniem będzie wolniejsza droga, czyli niewielki plus kaloryczny. Prostszy sposób Po pierwsze  Ułożenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4555 Data: 2020-09-11 17:23:22
  • Węglowodany są nieraz "być albo nie być" w sportach wytrzymałościowych. Właściwa ich podaż może decydować o miejscu na podium, w skrajnych przypadkach nawet o możliwości ukończenia długotrwałego wyścigu, szczególnie w niesprzyjających warunkach. Komentarz W trakcie biegu zużywa się głównie węglowodany i tłuszcze wewnątrzmięśniowe. Jeśli posiłek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2397 Data: 2021-06-23 08:28:05
  • Kto ma pracę biurową, ten dobrze wie, że na dłuższą metę jest to bardzo męczące. Jak to możliwe skoro cały czas się siedzi? Ano możliwe. W dużej mierze chodzi o to, że dla naszego ciała pozycja siedząca nie jest zbyt korzystna. Dodajmy do tego źle dobrane biurko, krzesło, wysokość ekranu komputera i nieprawidłową postawę i mamy receptę na bóle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2723 Data: 2023-01-06 08:18:00
  • Czy węglowodany są niezbędne sportowcom?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieją dwa główne modele dietetyczne stosowane u sportowców, jeden z nich polega na ograniczeniu dowozu węglowodanów (lowcarb mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1140 Data: 2023-05-10 10:09:55
  • Alkohol a sportowa forma

    Artykuł
    Lifestyle

    Alkohol w diecie sportowca występuje niezwykle rzadko. Zazwyczaj jest to element pewnego rytuału lub wypijanej lampki czerwonego wytrawnego wina, w ramach lekkiego odreagowania po ciężkim tygodniu treningów. Nie ulega również wątpliwości, że działanie alkoholu w pewnych ilościach, przekraczających możliwości adaptacyjne, wpływa negatywnie na nasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18794 Data: 2017-08-19 12:33:34
  • [...] z dietą redukcyjną powiązany jest spadek siły. Im dłuższa i bardziej restrykcyjna dieta, tym gorsze jest samopoczucie, mniejsza siła i wydolność. Udowadniano to niezliczoną ilość razy w różnorakich badaniach, np. dotyczących zawodniczek fitness. Bardzo rzadko zdarza się przypadek osoby budującej siłę przy deficycie kalorycznym. Tak się dzieje u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3711 Data: 2019-01-13 13:18:26
  • [...] insuliną i IGF-1 sprzyja kancerogenezie i skraca życie (większość zachodnich diet tak działa, szczególnie te bogate w nabiał, węglowodany). Tak więc wydaje się, iż nadmierna ilość treningu nie sprzyja długowieczności, podobnie jak ciągłe stymulowanie trzustki pokarmami o silnym potencjale pod względem wpływu na insulinę. Referencje, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2339 Data: 2019-03-20 20:40:17
  • [...] się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga trawić laktozę. Jak poradzić sobie z nietolerancją laktozy? Najbardziej oczywistym sposobem radzenia sobie z nietolerancją laktozy jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3663 Data: 2021-05-29 13:49:24
  • Diety zawierające większą ilość produktów roślinnych, czyli diety wegetariańskie od pewnego czasu są coraz bardziej modne i coraz więcej osób przestawia się na ten typ odżywiania. Czasem jest to spowodowane doniesieniami medialnymi na temat potencjalnych korzyści dla zdrowia. Czasem jest to ślepe podążanie za modą. A czasem związane jest z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1101 Data: 2021-08-16 18:12:10
  • Wafle ryżowe czy kukurydziane? Które wafle są lepsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] neutralnej przekąski mogą wybrać wafle ryżowe, podczas gdy ci, którzy cenią intensywny smak i większą sytość, z pewnością zadowolą się waflami kukurydzianymi. Alternatywą dla tych produktów mogą być chlebki proteinowe zawierający bardzo małą ilość węglowodanów w porcji. Warto eksperymentować, aby cieszyć się różnorodnością w swojej diecie.  

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2427 Data: 2023-12-12 08:02:37
  • Indeks glikemiczny i indeks sytości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] systemami? Ładunek glikemiczny jest dokładniejszym sposobem na sprawdzenie wyrzut insuliny oraz cukru we krwi, ponieważ bierze pod uwagę zarówno indeks glikemiczny, jak i ilość węglowodanów i ich rodzaj w porcji na 100 g produktu. Wzór na ładunek glikemiczny to ilość węglowodanów w porcji, pomnożona przez indeks glikemiczny produktu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5535 Data: 2017-09-29 22:28:32
  • Zazwyczaj kulturyści, jak i osoby trenujące przykładają znaczną uwagę do tego, co jedzą. Liczą ilość kalorii, białek, tłuszczy i węglowodanów. Jednak częstym błędem jest zaniedbywanie picia odpowiedniej ilości wody. Ile pić płynów? Za wartość optymalną uważa się około 3L wody na dobę. Nie wliczamy tutaj napoi działających diuretycznie jak: kawa, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12448 Data: 2018-03-12 07:37:18
  • Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4209 Data: 2018-08-04 13:17:22
  • Frużelina - nowe smaki! W końcu nadeszły słoneczne dni a wraz z nimi sezon na owoce. Słodkie lub kwaskowate, jedne bardziej cierpkie, inne mocno soczyste, wszystkie pełne orzeźwiających smaków kojarzących się z wakacjami i radosną beztroską. ALLNUTRITION też poczuło te owocowe klimaty i wprowadza właśnie nowe smaki frużeliny. Frużelina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4047 Data: 2019-06-05 11:30:45
  • Jajka - gotowane czy surowe? Czy warto pić surowe jajka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] różnica w przyswajalności jajek może wynosić od 12 do 50%, w zależności od metod, jakimi posłużyli się naukowcy i czasu obróbki termicznej. Gotowanie na twardo zmniejszało ilość waliny, metioniny, izoleucyny, leucyny, tyrozyny, histydyny i lizyny (oraz innych aminokwasów) w porównaniu do gotowania jajek na miękko.  Wyjątkiem od reguły była [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6015 Data: 2020-05-22 11:47:08